-------ψηφιακές συλλογές--------
 


Ο τύπος στη Σάμο. Αναπαραστάσεις της τοπικής κοινωνίας, 19ος-20ός αιοώνας

Περιεχόμενα

Από τον πρόλογο:

"Το συνέδριο 'Ο Τύπος στη Σάμο: αναπαραστάσεις της τοπικής κοινωνίας, 19ος - 20ός αιώνας' οργανώθηκε από τα Γενικά Αρχεία του κράτους - Αρχεία Νομού Σάμου, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σάμου και την Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου. Πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Νοεμβρίου του 2001 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Βαθέος με τη χορηγία του Υπουργείου Αιγαίου. Στόχος του συνεδρίου ήταν να εξετασθούν όψεις της σαμιακής κοινωνίας μέσα από την πορεία και εξέλιξη του τοπικού τύπου.

Το πλήθος των σαμιακών εφημερίδων και περιοδικών που φυλάσσονται στα ΓΑΚ και στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σάμου, η ύπαρξη αρκετών σπάνιων φύλλων εφημερίδων σε ιδιωτικές συλλογές, καθώς και η επιθυμία πολλών ερευνητών να αντλήσουν στοιχεία από τον τοπικό τύπο υπήρξαν τα βασικά κίνητρα για την οργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και το εν εξελίξει πρόγραμμα της 'Εγκυκλοπαίδειας του Ελληνικού Τύπου' που εκπονείται από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στα πλαίσια του οποίου έγιναν πιο συστηματικές καταγραφές του σαμιακού τύπου. Ωστόσο, η ουσιαστική αιτία για τη διοργάνωση του συνεδρίου υπήρξε η διαπίστωση ότι στις εφημερίδες αποτυπώνονται όψεις της καθημερινότητας κάθε εποχής και κοινωνίας, ο τρόπος που αντικρίζει η μικροκοινωνία του νησιού το παρόν και το παρελθόν της ή οραματίζεται το μέλλον της, ο τρόπος που βιώνει και καταγράφει τα ποικίλα προβλήματά της και επιχειρεί τις λύσεις τους.

Στο συνέδριο έγιναν δεκαεπτά συνολικά εισηγήσεις σχετικά με την εξέλιξη του σαμιακού τύπου από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας και με την αντανάκλαση των ιδεών, των ιδεολογιών, των προσανατολισμών, των συμπεριφορών και των νοοτροπιών της τοπικής κοινωνίας που απεικονίζονται σ’ αυτόν. Έγιναν επίσης πέντε παρεμβάσεις που αφορούσαν μαρτυρίες εκδόσεων τοπικών εφημερίδων και περιοδικών της περιόδου 1940 -1950, αλλά και προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επαρχιακός τύπος σήμερα.

Στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνονται οι ανακοινώσεις που κατατέθηκαν στην Οργανωτική Επιτροπή και περιλαμβάνουν μια γενική παρουσίαση του προγράμματος "Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Τύπου", μια συνολική εικόνα της εξέλιξης του σαμιακού τύπου με κατάλογο εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και ειδικότερα θέματα που σχετίζονται με τις πολιτικές και ιδεολογικές στάσεις των εφημερίδων κυρίως από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Εξετάζονται οι πολιτικές τάσεις των εφημερίδων τόσο κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας όσο και μετά την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα στη διάρκεια του μεσοπολέμου, η προσέγγιση μεγάλων αλλά και μικρών γεγονότων, οι κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις, οι τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζονται οι κοινωνικές παρεκκλίσεις και άλλα. Μια δεύτερη ενότητα αφορά τον τύπο, ελεύθερο και παράνομο στη διάρκεια της Κατοχής, της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου. ¶λλες εισηγήσεις ερευνούν τοπικές και ιδεολογικές ιδιαιτερότητες που εκφράστηκαν έστω και διαθλασμένες μέσα από τις στήλες των εφημερίδων, ενώ άλλες ασχολήθηκαν με τη σάτιρα, το χρονογράφημα, αλλά και τις λαογραφικές πληροφορίες που εμπεριέχονται στα κατά καιρούς δημοσιεύματα του τοπικού τύπου" (Χρίστος Λάνδρος, Προϊστάμενος Γ. Α. Κ. - Αρχείων Νομού Σάμου).

Η έκδοση των Πρακτικών πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Σάμου.

 

UNESCO Archives Portal