Προγράμματα
Τα ΓΑΚ Σάμου συμμετείχαν σε προγράμματα με στόχο την καλύτερη οργάνωση και αξιοποίηση του υλικού τους:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΕΤΗΡΙΑΣΗΣ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ
Το 1993 ξεκίνησε συνεργασία του Αρχείων Ν. Σάμου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ο στόχος ήταν να κατασκευασθεί πρόγραμμα ταξινόμησης και ευρετηρίασης του Ληξιαρχικού Αρχείου. Το πρόγραμμα εκπονήθηκε από μεταπτυχιακούς φοιτητές. Προχώρησε αρκετά καλά αλλά δεν ολοκληρώθηκε, γιατί αργότερα μετά ξεκίνησε μεγαλύτερο και πληρέστερο, το "Κιβωτός του Αιγαίου", στο οποίο συμμετείχαν και τα Αρχεία Ν. Σάμου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ"
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ
Το 1997 ξεκίνησε, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρόγραμμα για την μηχανοργάνωση του Αρχείου. Συνεχίστηκε μέχρι το 1998, οπότε η πρώτη φάση τελείωσε. Για την καλύτερη μηχανοργάνωση και εξυπηρέτηση των ερευνητών εφαρμόζεται ηλεκτρονικό πρόγραμμα, το Status IQ, στα πλαίσια του προγράμματος "Κιβωτός του Αιγαίου". Στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα έχουν καταχωρηθεί άνω των 11500 περιλήψεων ταξινομημένων εγγράφων από τις συλλογές, τα ηγεμονικά αρχεία και τα ληξιαρχικά βιβλία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πολύ φιλικό στον οποιονδήποτε χρήστη και παρέχει τη δυνατότητα πολλαπλής και γρήγορης προσέγγισης του αρχειακού υλικού.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕ.ΤΟ.Π.
-Το Πνευματικό ΄Ιδρυμα Σάμου "Νικόλαος Δημητρίου" ανέλαβε το πρόγραμμα ΣΕΠΠΕ του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου "Μελέτη Τοπικού Περιβάλλοντος" το οποίο ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο 1999. Σκοπός του προγράμματος ήταν να αποκτήσουν οι μαθητές τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες που εξασφαλίζουν την ενεργό ένταξή τους στο τοπικό και μέσω αυτού στο γενικότερο εθνικό περιβάλλον. -Η γνώση του περιβάλλοντος του τόπου και της ιστορίας του πρέπει να αποτελεί αντικείμενο και αποτέλεσμα της βασικής εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα κάλυπτε μια βασική ανάγκη των μαθητών οι οποίοι, τελειώνοντας τις σπουδές τους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αγνοούν την ανθρωπογεωγραφία τους.
-Οι Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις έξι δημοτικών σχολείων: του 1ου της πόλεως Σάμου, του Όρμου Καρλοβασίων, του Μαραθοκάμπου, του Πυθαγορείου, των Μυτιληνών και του Πύργου συμμετείχαν στην υλοποίηση του προγράμματος. Συντελεστές του οι: Βαγγέλης Δημητριάδης (σχολικός σύμβουλος Πρωοβάθμιας εκπαίδευσης Σάμου), Χρίστος Λάνδρος (προϊστάμενος των ΓΑΚ Σάμου), Δημήτρης Θρασυβούλου (φιλόλογος), Αριστείδης Βουγιούκας (συγγραφέας).
-Αποτέλεσμα ήταν η έκδοση του βιβλίου με τίτλο "Σάμος, πατρίδα μου" που διανεμήθηκε δωρεάν και διδάσκεται στην Ε΄ και ΣΤ΄τάξη όλων των δημοτικών σχολείων του νησιού.
-Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε ημερίδα που οργάνωσαν οι σχολικοί σύμβουλοι της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης Σάμου με θέμα: Μελέτη τοπικού περιβάλλοντος:
Χ. Λάνδρος, Συνοπτική παρουσίαση νεότερης ιστορίας Σάμου
Δ. Θρασυβούλου, Το βιβλίο Σάμος, πατρίδα μου
Β. Δημητριάδης, Μελέτη του τοπικού περιβάλλοντος (διδακτική)
Γ. Μακρής, Μελέτη του τοπικού περιβάλλοντος (αξιολόγηση)
Β. Δημητριάδης - Μακρής, Σχεδιασμός διδακτικής προσέγγισης μιας διδακτικής ενότητας
Ομάδες εργασίας, Ανακοινώσεις σχεδίων διδασκαλίας
|